Cea mai buna descriere a mea sunt proiectele pe care le-am realizat.
Multumesc Oana-Calina, partenera de viata, munte si munca pentru volumul impresionant de munca volutara !
Motto: 
“The one thing that Matters is the effort.”
Antoine de Saint-Exupery

Avalanse in Carpati

Vertical Sport Romania

Mountain Academy

Ski Alpinism Race Balea

Ski Alpinism Romania

KM Vertical Balea

Creasta Cocosului Trail Race

Clean Trails

Ski Alpinist

Suru Challenge

Harta Fagaras

Ski Alpiniada

 M-am nascut la 4 iulie 1974 la Sibiu și în mod inevitabil, una din imaginile care mi-a rămas adânc întipărite în suflet, este cea a crestei înzăpezite a munților Făgăraș. Eram în drum spre grădinița când s-a întamplat asta. E amintirea cea mai vie din acea perioadă. La început a fost un amestec de teamă și fascinație, dar mai târziu, prin liceu, când m-am apropiat de creste iarna, atracția a fost definitivă. La 6 ani (1979) am pus prima dată schiurile în picioare, in timpul liceului la sfarsitul anilor 80, am facut primele ture pe creasta Fagarasului. Pe timp de iarna era un mare efort sa ajungi la baza traseelor de alpinism, înnotând prin nămeți.

 Schiul de tură îl practic din 1997 și a fost o adevărată revelație, dintr-o dată ture ce păreau imposibile au devenit realitate. Un articol in care am descris evolutia de la schiuri “Pitic” la schi alpinism poate fi gasit pe site-ul skialpinismromania.ro . Îmi plac toate sporturile montane: schi, alergare, alpinism, MTB. Dar pot sa spun ca schi alpinismul e sportul meu preferat fiind  expresie completă a sporturilor montane de iarnă.

Din 1992 am studiat la Cluj, in cadrul facultatii de Calculatoare devenind inginer IT in 1997. Aceasta a fost perioada in care am inceput sa practic catararea si alpinismul in Cheile Turzii. In 1993 am facut primele ture de iarna pe creasta principala si apoi treptat pe masura ce am acumulat expereinta pe muchiile nordice fagarasene. În 2009 am devenit ghid montan, pasiunea pentru munte transformandu-se treptat într-un mod de viață.
Desi mi-am construit o cariera IT, din 2013 am decis sa renunt complet la munca de birou și m-am dedicat muntelui.

adv

M-am cățărat pe multe din înalțimile globului dar locul meu de suflet a ramas Fagarasul. Poate si pentru ca sunt un om statornic si putin incapatanat.
Am fost în expediții în Caucaz in 2002 si 2003, am facut ascensiuni în Alpi în fiecare an din 2004 pana in prezent, expediții în Anzi 2005, Pamir 2006 și Himalaya, Kanchenjunga 8586m (7200m) în 2012, Manaslu 8156m (7300m) 2013 și Cho Oyu 8201m (7200m) în 2016. Dupa fiecare expediție rămân atât amintiri cât și cicatrici. Ar fi greu să stabilesc vreun fel de ierarhie între ascensiuni sau expediții, fiecare experiența are ceva unic. 

Pe Kanchenjunga (singurul vărf de peste 8000m încă neurcat de alpinisti din Romania si unul din cei mai dificili din lume) am supravietuit unei furtuni care m-a surprins intr-una din taberele superioare, peste 7000m, iar mai apoi am scapat la mustata (doar cu cateva vanatai si zgarieturi) de un serac care s-a prabusit pe ruta pe care ne cataram.
Pe Manaslu am fost nevoiti sa abandonam expeditia dupa ce o avalansa ne-a distrus tabara 3. Asta dupa ce tentativa de varf a fost intrerupta de o furtuna de zapada.
Pe Cho Oyu, am fost intr-o expeditie de schi alpinism solitara. Dupa aproape 1 luna de munca, in care am reusit sa echipez singur toate taberele intermediare, ultima tabara fiind la 7200m, am facut o tentativa de urca varful dar vremea si conditiile nu au fost favorabile si a trebuit sa ma retrag. Trebuie spus ca a fost un sezon neobisnuit de secetos, cu foarte putina zapada: doar gheata si stanca, astfel incat am carat schiurile si claparii atat in sus cat si in jos. Cand ma vedeau cu atatea bagaje lumea credea ca sunt serpas :).
n prezent turismul de altitudine e o fitza foarte la moda. Dar mai putin de 5% din cei care merg pe optmiari sunt alpinisti cu adevarat. Cei mai multi sunt turisti in expeditii comerciale, care beneficiaza de serviciile serpasilor si folosesc oxigen suplimentar, ceea ce schimba fundamental toata experienta.
Utilizarea oxigenului suplimentar in alpinismul de altitudine este echivalentul dopajului din sport, iar suportul serpasilor in ascensiune este un fel de trisare. Sa faci alpinism de altitudine inseamna sa-ti asumi si riscul si efortul, nu sa “te cateri” pe umerii serpasilor pana pe varf.

Imi place muntele in orice ipostaza si merg pe munte indiferent de conditii. Totusi am invatat sa ma feresc de conditiile care pot deveni potential periculoase. Nu inseamna neparat ca stau acasa, una din vorbele mele preferate fiind: “staying home is not an option”, dar atunci cand conditiile de pe munte sunt dificile (caderi masive de ninsoare, viscol, etc ), aleg sa merg in locurile care au mai putine pericole obiective.
Muntele iti pune in fata o oglinda, pe care poti alege sa o observi sau sa o ignori. Oricum mai devreme sau mai tarziu realitatea te va ajunge din urma. In sporturile montane exista riscuri,
reusite exceptionale, multa munca, noroc dar si extraordinar de mult orgoliu si din pacate si o doza de impostura.

adn

Alianta pentru Diversitatea Naturii

Dincolo de un decor minunat fiecare dintre noi trebuie sa descoperim responsabilitatea fata de munte si natura. Din pacate in Romania asistam de ani buni la o drama in desfasurare: paduri intregi dispar vazand cu ochii, rauri de munte distruse, constructii facute fara cap, braconaj si vanatoare excesiva, sporturi cu motor in arii protejate, etc. Pentru mine a fi in natura inseamna nu doar pasiunea de a ma bucura de frumos dar mai ales responsabilitatea de a proteja acest minunat dar. Proiectul Alianta pentru Diversitatea Naturii, pe care l-am initiat in 2012 este o pagina de informare si constientizare a tuturor acestor probleme. Carentele si eludarea legislatiei de mediu, laolalta cu lipsa/incapacitatea mijloacelor de control si sanctiune sau mai rau, reaua vointa si cardasia unor actori din sistem au dus la o situatie inadmisibila, in care agresiunea asupra naturii si jaful pe toate directiile sunt complet scapate de sub control.

ava

Avalanse in Carpati

În aprilie ’95 am fost prins într-o avalanșă de mari dimensiuni, pe valea Bâlea, în munții Făgăraș. Am avut noroc și am reușit să ies din fluxul principal al avalanșei, dar cu toate astea am fost acoperit complet. Colegii cu care eram pe munte m-au scos de sub zăpadă în timp util și am supraviețuit. Mi-am dat seama că am pășit peste un prag, care pentru mulți a fost fără întoarcere, și doar șansa a făcut să nu devin o cifră într-o statistică. Forța avalanșei m-a șocat, la fel și faptul că nu ai absolut nici un control și că ești complet la mâna norocului, o perspectivă nu foarte sustenabilă pe termen lung, în mediu alpin. 
La începutul anilor ’90, în România, relația practicanților de sporturi montane cu avalanșa se rezuma de multe ori la noroc iar singura metodă de salvare era utilizarea șnurului de avalanșă (un șnur de cordelină subțire, de culoare roșie, de 8-10m pe care îl târai după tine în zonele cu risc, cu speranța că în cazul unei avalanșe va rămâne la suprafață, permițând astfel salvatorilor să te găsească). Documentația sau educația pe acest subiect era practic inexistentă iar noi eram în vremurile acelea, foarte tineri, complet neexperimentați în alpinism sau schi off-piste, curajoși și motivați, dar din păcate foarte singuri.

 Pe scurt, am fost o generație orfană, care a învățat din propriile greșeli, uneori cu costuri extrem de mari, iar avalanșele erau de cele mai multe ori cauza principală. In anii de inceput nu trecea iarna fara ca eu sau colegii de ascensiune sa nu declansam accidental una sau chiar mai multe avalanse, e drept nu de mari dimensiuni. 

Toate acestea m-au determinat ca din 2008 să încep să studiez sistematic, pe teren, zăpada și avalanșele. Să măsor, să fotografiez, să cataloghez, să înțeleg mecanismele și dinamica zăpezii. Și mai ales să împărtășesc celorlalți experiența și infomațiile acumulate, mai întîi sub forma unui blog și mai apoi pe site-ul avalanseincarpati.ro .
În România își pierd viața anual în medie două persoane în avalanșe. Alte câteva zeci provoacă accidental avalanșe dar scapă doar cu accidentări sau cu o sperietură, dar în viață.
Nivelul de educație montană și conștientizarea riscului de avalanșă nu este, din păcate, direct proporțional cu creșterea numărului practicanților de sporturi montane pe timp de iarnă.
Avalanșe în Carpați e o inițiativă adresata comunitatii, bazată pe muncă voluntară, care dorește să contribuie la informarea mai bună a oamenilor despre condițiile de zăpadă și despre activitatea avalanșelor din Carpații României. Prin intermediul site-ului sunt promovate informații de prevenire și informare.  Intenția noastră este aceea de a genera o bază de informații pentru studii ulterioare: hărți de risc, statistici și alte studii de prognoză și estimare.

Echipa noastră numără 5 colaboratori permanenți și peste 25 de contribuitori.
Aceștia sunt ghizi montani, salvamontiști sau sportivi cu experiență în sporturile de iarnă.
Dar practic oricine este martor sau implicat intr-un astfel de eveniment ne poate trimite fotografii si informatii legate de avalanse. Până în prezent au fost înregistrate, cartografiate și descrise peste 200 de avalanșe, semnalate în 11 masive, cele mai frecvente din Munții Făgăraș și Bucegi.

O alta activitate pe care am initiat-o in cadrul proiectului “Avalanse in Carpati”, sunt workshopurile de constientizare despre zapada si avalanse. Am organizat in sezonul 2018-2019 astfel de prezentari la Bucuresti (250 persoane), Cluj Napoca (2 x prezentari 130 si 120 de persoane), Brasov (130 persoane), Sibiu (130 persoane), iar numarul participantilor a fost limitat doar din cauza spatiului limitat pe care l-am avut la dispozitie. Aceste workshop-uri vor continua si alte orase sau cu ocazia unor evenimente montane, cum a fost de pilda prezentarea de la Oslea Hike & Ride, unul din cele mai iubite concursuri de Freeride din Romania.

AMGs

Adventureguide si Mountain Academy

Sunt ghid montan din 2009 si fac numeroase ascensiuni, in special de iarna. Zapada si gheata sunt mediul meu favorit. Pantele inclinate si crestele svelte m-au atras de la inceput. Dar pentru a te bucura in siguranta de ele e nevoie de responsabilitate si experienta.
Bucuria mea cea mai mare e sa vad cum oamenii descopera si exploreaza muntele cu pasiune si responsabilitate. Incerc sa impartasesc celor impreuna cu care ies in natura aceleasi valori si cunostinte care ma ghideaza in ascensiunile mele.
In 2007 am inceput organizarea unor workshop-uri de alpinism de iarna in muntii Retezat. Acest proiect s-a dezvoltat si in prezent a devenit Mountain Academy, proiect care include scoala de munte de iarna si de vara, cursuri de ski de ture, ski alpinism, ski off piste si cursuri de avalansa si siguranta pe munte pe timp de iarna, iar pe timp de vara: cursuri de escalada si alpinism, curs de munte si de supravietuire, toate organizate pe mai multe nivele: initiere, mediu si avansati. In cadrul acestor cursuri sunt abordate: 
Evaluarea riscului,  
Notiuni de baza despre avalanse, mecanisme de producere, Tipurile de avalanse, Evaluarea pericolelor, Anatomia deciziilor,
Alegerea rutei, Tactici de prevenire, Prim ajutor si salvare din avalansa
Tehinca de ski de tura, Tehnici de ski-alpinism, tehnici alpine si multe altele. O lista completa a subiectelor abordate este disponibila pentru fiecare curs in parte.

sigla-skialpRO

Portal de ski de tura si ski alpinism

Unul din obiective pe care mi le-am asumat este sa construiesc acel ceva care generatiei noastre i-a lipsit: un cadru transparent si structurat care sa-i ajute pe cei ce doresc sa practice schi de tura si schi alpinism,
indiferent daca e vorba de nivel competitional sau recreational.
“Knowhow-ul” acumulat in mai bine de 20 de ani de experienta pe skiuri pe munte, l-am facut transparent si accesibil. Informatiile legate de evenimente, trasee, antrenament, echipament, conditii, rapoarte de tura, link-uri utile sunt doar cateva din componentele portalului SkiAlpinismRomania.ro la dispozitia celor interesati din 2017.

v-sport

Club Sportiv Vertical Sport

In 2014, am pornit Vertical Sport impreuna cu un grup de prieteni din Sibiu, un club sportiv orientat spre sporturi montane: alergare montana, ski alpinism, alpinism si escalada. Suntem pionieri (alaturi de altii) in ceea ce inseamna comunitatea alergarii montane / ski alpinismului din Romania, practic multe din cele care se intampla in alergarea montana si skiul de tura / ski alpinismul din zona Sibiului (si nu numai) se leaga cumva de noi. Avem peste 20 de sportivi si sportive care participa activ la competitii iar cativa dintre ei/ele sunt constant pe podium. 

Avem un set de valori si principii care ne ghideaza. Exista un nucleu de oameni care s-au implicat constant si au pus la bataie resursele, abilitatile si cunstintele lor pentru a cauta si aduce cele necesare unui club sportiv: echipament, resurse financiare, etc. Avem o echipa de voluntari priceputi si experimentati nu doar in organizarea unor evenimente dar mai ales in ale muntelui, care la fel au crescut odata cu Vertical. 

Pe langa sprijinul acordat sportivilor, Vertical Sport este implicat in organizarea unor competitii de schi alpinism si alergare montana. Am reusit cu foarte putine resurse sa realizam foarte multe: 8 editii de Ski Alpinism Race, 6 editii de Km Vertical Balea, 3 editii de Suru Challenge, 2 editii de CCTR, am fost voluntari la 5 editii de 2X2 si Cindrel In Alergare.

skialp

Ski Alpinism Race Balea

Ski Alpinism Race Balea este un eveniment care include 2 competiții:
Ski de Tura/ individual, feminin și masculin,
Ski Alpinism/ individual feminin și masculin
Ele sunt competiţii outdoor de ski de tură și ski alpinism, adresate sportivilor cu o buna experiența, tehnică de ski de tură si tehnică alpina. Acesta este singurul concurs de ski alpinism organizat in zona de gol alpin, la peste 2000m avand caracterul alpin si tehnic similar cu marile curse de profil europene. Evenimentul a ajuns la a VI-a editie.
Suru Challenge e alt proiect de promovare a sporturilor montane (iarna – skiului de tura si ski alpinismului, iar vara alergare montana) organizat tot in muntii Fagaras.
Au fost organizate pana in prezent III (apr si dec 2017, dec 2018) editii de concurs de ski alpinism,
2 editii ca eveniment “Ski Alpiniada” de promovare a ski alpinismului 2019 si 2020.
2 editii de concurs de alergare montana oct 2020 si sept 2021.
SkiAlpiniada este un proiect pornit in 2019, ce are ca scop promovarea ski alpinismului si a schiului de tura.

KM Race

KM Vertical Balea

Km Vertical Balea este un eveniment de alergare montana organizat la inceput de iunie. Marcheaza practic trecerea de la sezonul de iarna la cel de primavara. In zona inalta zapada persista dar jos vegetatia a explodat si totul e plin de viata. De la verdele crud la versantii inca brazdati cu alb este o tranzitie foarte spectaculoasa. Evenimentul include 2 curse una scurta de KM Vertical (5km / 1000m D+) si o cursa lunga si tehnica Balea Sky Race (18km / 2400m D+). Prima editie a fost organizata in 2015, ca editie pilot doar pe baza de invitatii, iar din 2016 OPEN. Din 2020 KM Vertical va aduna mai multe evenimente surpriza sub umbrela sa :).

cctr

C C T R

CCTR – Creasta Cocosului Trail Race este un eveniment de alergare montana organizat intr-o zona foarte pitoreasca din inima Maramuresului. Impreuna cu Andrei Bercean, initiatorul evenimentului, am organizat doua editii in 2017 si 2018. Din pacate lipsa resurselor ne-au determinat sa suspendam pentru moment acest proiect.

reghin-alpinist

Schiuri Reghin Alpinist

2018 este anul in care impreuna cu prietenii de la Schiuri Reghin am scos la lumina un prototip de schi pentru schi alpinism. Exista in prezent schiul Reghin Alpinist, un schi usor 830gr, foarte rezistent, gandit special pentru ture aspre si tehnice. In 2019 am luat la testare un alt prototip Reghin Alpinist Race, 730gr, conceput pentru curse de schi alpinism.

mn1

Actualizarea Hartii Muntii Fagaras & Iezer Papusa

Actualializarea hartii muntilor Fagaras si Iezer Papusa.
Incepand cu luna iunie pana in octombrie am parcurs toate traseele marcate din muntii Fagaras, de la Olt la Plaiul Foii si de la Nord la Sud.
Scopul este o harta actualizata si digitalizata a intregului masiv Fagaras & Iezer Papusa…https://muntii-nostri.ro/
Proiectul a presupus parcurgerea, descrierea, creearea profilului, fotografierea, digitalizarea si prelucrarea track-urilor GPS pentru fiecare din cele 80 de trasee marcate din cele 2 masive. 
Am inceput pe zapada la jumatatea lunii iunie si terminam tot pe zapada la inceput de noiembrie :).
Am adunat 1200km si 89000m D+ diferenta de nivel pozitiva in 50 zile de ture.
Toate traseele au fost parcurse pe jos, mers sau alergare. Cea mai scurta tura a avut aproximativ 20km iar cea mai lunga 48km
Va pot spune din suflet ca un munte mai frumos rar intalnesti…
Le multumesc tutror celor care m-au insotit si m-au ajutat sa realizez acest proiect: Oana Calina, Ovidiu Tănase, David Binzaru, Catalin Daniel Pobega, Aurel Sălăşan, Milascon Marius, Andrei Bălăşan, Szekely Cosmin, Coralia si Mircea Marginean,Voichita Bodea, Vlad Sancraian, Camelia Ploscar, Valentin Retevoi. 
Multumesc de asemenea colegilor de la Salvamont Arges si Sibiu pentru informatiile foarte utile …

adv

Alpinism

Ca alpinist cel mai mult ma atrage atmosfera austera si salbatica a peretilor iarna.
M-am catarat mult pe timp de iarna in peretii tapetati de gheata din Carpati in special intre anii 1996-2012.
Desi nu ma consider ca facand parte din elita alpinismului am deschis cateva rute noi de alpinism pe timp de iarna in Fagaras si Retezat. In Fagaras am traversat de cateva ori pe timp de iarna creasta principala si clasicele muchii nordice precum muchia Saratii, Balea, Buteanu, Laita, Vistea, Podragu, Albota. M-am catarat pe cascade de gheata in Fagaras la Negoiu si Balea, in Retezat, Rodnei sau Lotru. In Retezat am facut ascensiuni iarna in  Bucura- trasee in peretele nordic, Judele si peretele nord-estic din Creasta Stinisoara.
In Cheile Turzii am urcat unele din cele mai grele rute de alpinism (Madona Neagra 6A, Vigh Tibi 5B, Chipches 5B, Turnul Ascutit 5A) pe timp de iarna. In alpinism incerc sa rafinez cit mai mult din experientele traite prin prisma eticii.

Alergare montana, Ski Alpinism, Competitii

Nu sunt prototipul de alpinist care cauta cu infrigurare noi provocari pe inaltimile ametitoare sau verticale la care nimeni nu indrazneste sa privesca macar. Profilul meu este de sportiv, sunt un truditor care a pus intotdeuna munca pe primul loc. Mi-au placut tot timpul sporturile de contact: box, handbal, fotbal dar evit cat pot de mult confruntarile (mai ales cele fizice) insa recunosc ca-mi place efortul si lupta. Am participat la peste 50 de curse montane maratoane, semimaratoane, curse de ski de tura si ski alpinism si cateva ultramaratoane. La cateva din ele am ajuns printre cei mai buni dar scopul nu e doar locul de pe podium. Pentru ca in orice activitate outdoor experienta in sine e cea care te modeleaza si transforma.

“Who dares wins”

Don`t copy text!