Actiunea Albota martie 2014

Ultimele 3 zile au fost tragice si intense.
Filmul evenimentelor asa cum s-a vazut de catre noi ca si participati la operatiunile de salvare.
 Anuntarea accidentului de pe muchia Albota sambata la ora 22,30, de catre Robert coechipierul lui Tavi.
23,30 Echipa salvamont SB, formata de Ovi Tanase si Adi Valean pornesc spre caldarea estica de pe est de Albota si valea Arpasului, cautarea incepe pe baza unor informatii f sumare despre accident: Albota, est, ultimul varf.

02,00 Ajungem, Ovi Tanase si Adi Valean pe skiuri in zona Fereastra Zmeilor, lasam skiurile acolo si coboram la coltari spre caldarea N de sub Fer Zmeilor, traversam si intram in custura ce ne desparte de caldarea superioara din est de Albota.

Parcurgem custura si cautam un loc prin care sa cob spre vest. Dam semnale acustice si luminoase. Scanam cat putem din caldarea estica si din muchia Albotei. Vremea e inca buna dar frig -8/-9, bate vantul. Nu primim raspuns. Suntem foarte ingrijorati pentru ca stim ca o sa se strice vremea.
03,00 Dif de nivel fata de caldarea e peste 250m si nu gasim un culoar direct jos. Descataram un lung culoar de zap inghetata spre est si incercam sa ocolim piciorul prin N.
03,40 Ocolim piciorul ajungem in valea Arpasului la 1800m la baza unui prag care ne conduce spre caldarea estica de sub Albota printr-un alt culoar, urcam pe placi de vant de peste 40cm formate de vantul din ultimele 3zile.
04,00 Primim noi informatii: Robert a coborat la forestier si accidentul a avut loc mult mai jos pe muchia Albota, spre N. Iar accidentatul e probabil undeva in valea Arpasului sub pragurile superioare. Pornim inapoi spre Balea Lac.
08,00 Ajungem la Balea.
09,30 Vremea s-a stricat e ceata, bate vantul si viscoleste
Alta echipa formata inca din cursul noptii (Puiu, Dani, Gusti, Pasca) au pornit dimineata la survol cu elicopterul, impreuna cu Robert, delimiteaza zona aproximativa unde se vor face cautarile.
Salvamont Victoria a fost echipa de sprijin. Salvamont Arges era in stare de alarma pregatiti sa intervina la nevoie. Un grup de prieteni cred 3, apropiati ai lui Tavi, urca spre valea Arpasului.
Pe timpul zilei a nins si a a viscolit, cautarea continuat toata ziua. Intr-una din scurtele ferestre de vizibilitate seara, 18,30 au observat rucsacul lui Tavi dar pe un alt versant al pilierilor care cobora din Albota, e tarziu, vremea e proasta, si nu se poate face o trecere directa. Se rapeleaza spre vale pe vreme rea pentru a se continua cautarile dimineata.
Dimineata echipa din valea Arpasului urca direct spre locul presupus unde se afla Tavi. Mai plecam o echipa din SB, (Ovi, Catalin, Marius si eu) Adi David ne duce cat mai sus pe vale cu masina si coordoneaza echipele de sprijin.
Echipa 1 vad corpul neinsufletit a lui Tavi, ei gasesc ruta si ajungem toti, echipa 1 si 2 cam in ac timp la el, in cursul diminetii. Puiu coordoneaza operatiunea din teren. Cu noi sunt si cei 3 prieteni apropiati ai lui Tavi. Ei sunt echipa de suport (multumim !). Alti 3 prieteni de-alui Tavi sunt mai jos spre baza culoarelor. Altitudinea este 1700. Peste zapada inghetata a nins aprox 10cm zapada uda si grea. Operatiunea este dificila si riscanta pe culoarele inclinate si punctate cu saritori.
La ora 16,00 reusim sa rapelam cu corpul lui Tavi pana la 1400 de unde va fi transportat cu marineru-ul. Prietenii lui Tavi ne-au sprijinit f mult si ne ajuta la transportul echipamentelor si a ceea ce am recuperat din bagajul lui Tavi.
O alta echipa de sprijin mobilizata de Adi David, Salvamont Victoria 3persoane si Jandarmeria montana din Sambata, 4 persoane, urca sa ne ajuta la transport pe valea Arpasului. Vremea a fost ok, dar cu rare ferestre de vizibilitatea, prea putin pentru zbor cu elicopterul.
Ne sincronizam cu echipa de sprijin la ora 18,30 pe vale, de aici facem transportul cu schimbul.
La ora 20,40 am ajuns la drumul forestier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don`t copy text!