Vertical running: Balea Lac – Creasta Fierastraului – vf Negoiu – Custura Ciobanului – vf Negoiu – Balea Lac

Ceasul haraie de ceva timp, e ora 3am…
Asta e ora la care se termina revelionul, nu o ora la care sa te trezesti duminica dimineata.
In cele din urma ma urnesc din loc.
Facem sandwich-uri si ceai si avem impresia ca totul e in reluare.

foto: Andrei Preda

Ajungem la Balea Lac putin inainte de ora 6am.
Sunt 7*C si vantul e trecator (adica trece prin toate hainele:)). Manati de frig si fara prea multe vorbe pornim voiniceste la deal. Tura pe care ne-am propus-o e mixta: alpinism si alergare.
Pentru Andrei (Preda) e un bun prilej sa se mai rodeze in turele de catarare, iar pentru mine o buna ocazie sa dau rugina jos :).

Ruscacii de ski alpinism ne lesteaza destul de bine, au fiecare 6-7 kg. Avem o semicoarda de 60m, 3 frienduri, 4 nuci si cateva anouri, cateva carabiniere si disp de rapel/asigurare, o foita de vant, casti de alpinism, hamuri usoare de ski alpinism, ceva subtire de mancare si cate 1L de apa. Nu e chiar setup-ul clasic de alergare montana dar totusi dupa aprox 1h 45 suntem la baza vf Negoiu si a primului traseu, Creasta Fierastraului 3B. Un scurt refresh de informatii legat de manevrele de coarda si pornim. Alterneaza segmentele in care facem lungimi de coarda cu cele in care ne deplasam concomitent.

foto: Andrei Preda

Dupa ploile abundente din timpul saptamanii care a trecut stanca e neasteptat de uscata.
Explicatia e vantul puternic din ultimele 24h.

foto: Andrei Preda

E imposibil sa spui ca e frig in timp ce tara sufera sub coduri de canicula, dar noi suntem cu toate hainele pe noi si tremuram (la umbra lui Negoiu), noroc ca nu prea ne oprim.

Urmeaza rapelul, o experienta noua pentru Andrei care descopera ca hamul de ski-alpinism tine si la asa ceva ;).

foto: Andrei Preda

Ajungem in creasta si apoi pe vf Negoiu dupa aproximativ 1h 30 de la intrarea in traseu.

Facem o scurta pauza dupa care coboram spre V si apoi spre N pana intersectam traseul turistic ce urca de la cabana Negoiu spre Strunga Ciobanului. De aici, in jur de 10 intram in al doilea traseu al zilei, Custura Ciobanului 3B. Facem o prima lungime, printr-o zona friabila si cu destul de mult noroi in zonele inierbate.

foto: Andrei Preda

Pe prima parte a traseului, friabil si cu dese descatarari ne miscam mai incet fiind nevoiti sa regrupam de cateva ori.

Vremea e perfecta si afara e acum destul de cald. Pe varful Negoiu se vad puzderie de turisti.
Pe versantul V, aflat in umbra stanca e inca umeda si pe iarba sunt picuri de roua, asa ca trebuie sa fim atenti cand intram iar pe stanca.

Creasta e aeriana, foarte expusa, ca o lama de cutit.

foto: Andrei Preda

In a doua parte a traseului stanca e mai compacta, asa ca mergem concomitent.  

La ora 12 ajungem din nou pe vf Negoiu. Ne-am miscat intr-un ritm bun si am terminat traseul in aproape 2h.

Adunam echipamentul si rucsacii devin dinou grei, dupa o pauza scurta pe vf Negoiu plecam spre Balea. Ne intersectam cu Oana, Mari si Bogdan, care fac o tura pe varf.

La ora 14 suntem inapoi in zona Balea. Am mai fi avut timp sa mai facem ceva dar eu sunt cam rupt de somn dupa o saptamana foarte aglomerata iar Andrei pleaca we care urmeaza la campionatul mondial de alergare montana.
Rezumatul zilei este:
Balea Lac – Creasta Fierastraului – vf Negoiu – Custura Ciobanului – vf Negoiu – Balea Lac 8h, 20km si 2100 D+,  din care 400 D+ alpinism, in cele doua trasee: Creasta Fierastrului si Custura Ciobanului, ambele cotate 3B.

1 thought on “Vertical running: Balea Lac – Creasta Fierastraului – vf Negoiu – Custura Ciobanului – vf Negoiu – Balea Lac

  1. Super tura, Adi 😀

Comments are closed.

Don`t copy text!