65way

Cateva ore dupa ce tura de ski de anul nou s-a incheiat soarele straluceste pe cerul perfect senin. Pulverul  sclipeste de te innebuneste. Mancam ceva la repezeala, luam din voleu rucsacul pregatit ramas nedesfacut de la tura de azi noapte  (il completam cu coltari, piolet, coarda, cateva anouri si o semicoarda de 20m ) si pornim voiniceste la deal. Ciortea e tinta noastra. Cu Andrei Preda ritmul nu e de plimbare. Chiar daca peisajul ne fura privirile…

Primi metri sunt cam in reluare dar apoi imi intru in ritm. Dupa cam 1h30′ ajungem pe varful Suru. Suntem ca niste copii care au scapat in debaraua cu jucarii. Efectiv nu stim pe unde sa ne dam prima data, pentru ca scopul nu e doar varful ;). Departe in zare se vede fortareata varfurilor Ciortea. Desi e destul de tarziu, am plecat undeva dupa 10am, stim ca avem timp destul pentru tura propusa. Doar ca trebuie sa ne cam miscam. 

In “goana focilor” trecem peste Capul Suru, coboram in saua Budislavului si apoi urcam pe varful Budislavu, avem deja 1200m D+ si un pic peste 2h. Versantii sunt tapetati cu zapada, riscul de avalansa estimat pentru intreg masivul Fagaras este 4. Acumulari de vant par sa fie peste tot.
Pana acum am urmat predominant creasta si am fost mai mult pe versantul N al muntelui. Pe creste zapada e ok, dar trebuie atentie la cornise si parapetii formati in zapada.

Pe versantul N, sub 1700m era pulver perfect dar mai sus erau destul de multe zone cu placi de vant. Spre S de pe Budislavu e cu totul alta poveste. In valea inchisa a Budislavului avem conditii perfecte. Totusi planul nostru e sa iesim spre E catre Ciortea. Coboram pe sub portita Avrigului spre S pana la stana din caldare si apoi ne lasam furati de zapada si priveliste si mai coboram un prag.

Ne uitam lung spre versantul umbrit si congelat al Ciortei inspre care dorinta de aventura ne atrage ca un magnet si apoi spre valea insorita si pulverul stralucitor din S. E totusi 1 ianuarie, ieri a fost revelionul, asa incat optam pentru inca o coborare spre S. Urcam iar in creasta si apoi dam o coborare legendara, cum spune prietenul Joe. Intoarcerea e lunga, dar vremea e superba, chiar daca frigul musca din obraji. Inserare ne prinde pe varful Suru, de unde coborarea pana la cabana dureaza doar cateva minute..Pentru prima tura din 2019 adunam 

19km 2400m D+

Don`t copy text!