Scoala Alpilor: Roccia Nera & Castor

Suntem in ITA pe Valea Aosta. Asa cum se cuvine incepem cu un workshop de alpinism pe ghetar, undeva la o altitudine mai joasa, sub 3000m. Invatam cum sa ne legam in coarda, cum ne deplasam, care sunt problemele si ce solutii avem, manevre de coarda, metode de asigurare, tehnici de salvare si autosalvare din crevasa.
Urmatoarea zi facem o tura de aclimatizare pana pe la 3700m iar seara ne bucuram de un ceai la refugiu la 3000m.


Dimineata devreme urcam in saua dintre Castor si Polux si apoi pe o vreme destul de aspra: ceata si vant urcam pe varful Castor 4223m. Cusma de nori se incapataneaza sa acopere varfurile din zona, asa ca nu zabovim prea mult la altitudine.
Urmatoarea zi vremea e perfecta asa incat profitam si urcam un varf mai putin cunoscut si nu asa popular dar care pune ceva probleme de deplasare pe ghetar. Traseul pe care urcam este sinuos, cu numeroase treceri peste poduri de zapada care acopera efemer crevasele si apoi o panta finala inclinata si un bergschrund destul de dificil. O ascensiune challenging pe varful Roccia Nera 4075m pe care am facut-o dinspre Est (nefiind ruta clasica).
Seara coboram in vale si ne intreptam spre alti munti…

Don`t copy text!