Alegare pe creste, custuri si zapada

Prima tura de alergare montana din sezon:

Balea Lac – vf Laitel – Caltun – vf Negoiu – Custura Saratii – vf Serbota – Caltun – Balea Lac

Conditiile de zapada au impus destule treceri pe zone inca acoperite. Zapada ramasa pe versanti sau in preajma crestelor implica multa atentie si o tehnica foarte buna de deplasare.

👉Am alergat in adidasi dar nu recomand inca pt alergare zona centrala – inalta a Fagarasului, acolo unde zapada persista pe suprefete mari. Poate fi ok pentru cineva cu experienta – mai ales in ture de alergare si pe zapada, in conditiile in care alunecarea pe zapada si mai ales controlul acestei alunecari este partea cea mai importanta pentru siguranta.

👉Betele de ski sunt esentiale: dar nu cele din carbon – care sunt aproape inutile in cazul unei alunecari ci niste bete de ski alpinism din aluminiu.

👉Pe langa betele de ski am avut si un piolet ultralight / scurt (Grivel Ghost Evo) care mi-a fost foarte util pe Custura Saratii, unde am facut o traversare printr-o rimaye.

👉Cateva din zonele cu zapada le-am ocolit, dar de aici au rezultat cateva mici catarari sau parcurgeri ale unor sectoare de creasta mai expuse.

Toate coborarile pe zapada le-am facut schiind pe picioare, un exercitiu mai greu decat schiatul normal, dar foarte eficient, rapid si mai ales distractiv 🥰

Una peste alta, a fost o tura minunata, cu peisaje de vis, combinatia de verde cu alb fiind exceptional de frumoasa. 🏔

Vremea a fost perfecta pentru alergat: cateva caciuli de nori de dimineata dar care s-au risipit dupa pranz si un vant un pic insitent, numai bine sa nu ma prajesc de la soarele solstitiului 🌤.

A fost o tura de cunoastere si da inca ma sunt destule linii de ski.

PS: nu stiu exact ce distanta si ce d+ a avut tura pt ca gps-ul a cam da rateuri si desi arata 18km in zona Caltun a ramas asa pana la Balea. Deci conform acestuia 18km si 1870m D+…probabil peste 20km si peste 2000m D+

#VerticalSport,#adventureguide, #mountainbyexperience#Balea,#Caltun,#Negoiu,#CusturaSaratii,#Serbota#freebalea,

Don`t copy text!