“Alpine running” pe custurile Fagarasului…
In echipa cu Radu Crainic, am facut o tura mai speciala:
Balea Lac – fereastra Zmeilor – creasta Vartopel (1B) – creasta Arpasel (3A) – lacul Capra – varful Paltinu – lacul Caltun – creasta Fierastraului (3B) – varful Negoiu – Balea Lac.
23km, 2600m D+.
Am alergat destul de putin, dar am mers sustinut.
Conditiile au fost precare in prima parte a zilei, stanca fiind uda, iar iarba mustea de apa de la ploaia din timpul noptii.
Am mers astfel atent pe Vartopel si Arpasel. Totusi am imbunatatit timpul de parcurgere a acestui sector: Vartope-Arpasel (1h 41m).
Dupa o pauza mai lunga la Caltun, am parcurs Creasta Fierastraului.
A fost un prilej de aducere aminte a prietenilor alpinisti cazuti (R I P Zsolt).
Am rememorat cateva ture facute impreuna dar mai ales ne-am adus aminte de ceea ce pe noi ne-a impresionat cel mai mult din proiectele lui Zslot: “Maratonul marilor pereti”
Am parcurs Creasta Fierastraului cu alti ochi ca pana acum.
Daca la primele 2 trasee (Vartopel/Arpasel) am folosit coarda doar pentru rapeluri si pentru parcurgerea celor 2 lungimi scurte de la urechi, la Fierastrau am mers legati de la un capat la altul. Am mers concomitent si am iesit din traseu dupa 1h 14min.
Alpine Running – nu e neparat o alergare cu sufletul la gura pe creste “lama de cutit”, la limita caderii.
E un stil de deplasare cu maxim de eficienta, fara pauze lungi si cu manevre de coarda rapide, in care e vital sa identifici ruta optima si prizele sigure pentru o catarare fluenta.
Pe sectoarele putin tehnice, chiar daca sunt expuse, se merge independent (fara coarda). Pe cele unde alterneaza pasaje tehnice cu zone usoare se merge legat in coarda dar concomitent. In rarele situatii (in cazul acestor trasee) in care pasajele sunt mai dificile sau conditiile sunt precare se fac lungimi de coarda.
Ne-am bucurat de stanca si nori, intr-o zi racorasa, poate prima zi de toamna …
#Dupa20deani, #BrothersInArms#Adventureguide,#CusturileFagarasului, #VerticalSport#taraLibera