Arhiva de ski 2018

Arhiva de ski este o retrospectiva a celor mai interesante ture facute in sezonul care e pe cale sa se incheie.
🗻Prima tura pe skiuri a fost la Balea si apoi la Suru pe directa Surului, impreuna cu Victor in ultimele zile ale lui octombrie 2017.
🗻Ski alpinism la inceput de noiembrie in zona Suru-Ciortea, Suru – lacul Avrig – vf Ciortea – cabana Suru (2200mD+, 21km), impreuna cu Vlad  si Oana .
Tura tehnica, spectaculoasa, ski alpinism pur. Pe langa expunere si tehnicitate atat la urcare cat si la coborare a fost partea de route-finding. Traseul se desfasoara intr-un din cele mai complexe zone alpine din muntii Fagaras, o adevarata fortareata, inconjurata pe toate partile de custuri si abrupturi.
urcarea de la lac spre custura Ciortei V.
pe custura Ciortea V
pe custura Ciortea V

  🗻O alta tura faina in ac we a fost Sebesul de Sus- cabana Suru – piciorul N vfSuru – vf Suru – retur. Impreuna cu Oana si Vlad am facut o tura atletica si foarte fotogenica, tot ski alpinism.

Oana pe vf Suru
pe piciorul N

 🗻La mijlocul lui decembrie a fost a II a editie a concursului de ski alpinism, Suru Challenge. Desi cu cateva saptamani mai devreme erau conditii de iarna 100% un val de ploi si de caldura ne-au pus la grea incercare. Cu toate astea cu 24 h ianinte de cursa conditiile s-au imbunatatit si prima cursa din sezon a avut loc in conditii bune. A fost si pentru mine prima cursa de ski de tura la care am participat. Cursa a fost castigata de Rares Manea urmat de Andrei Preda si Silviu Balan, iar la fete cursa a fost castigata de Alexandra Manea Dinamo,  urmata de Anamaria Dobos si Ágnes Szekeres.

sedinta tehnica
start Suru Challenge
a fost un bun inceput de sezon

 🗻La sfarsit de dec 2017, am facut un cantonament la Suru, impreuna cu Nusu, cu care aveam sa fac echipa si la Pierra Menta 2018. Am prins o zi cu conditii foarte bune, asa incat am profitat si am mai facut o incursiune in cetatea Ciortea. Am facut un mic ocol prin valea Budislavului, in total tura a avut 2400mD+, 24km.

pe creasta inainte de varful Ciortea
pe varful Ciortea V
🗻In ianuarie au urmat mai multe zile de tura in zona Balea, cea mai interesant fiind o tura solitara pe varful Laita si apoi coborare pe muchia Laita pana in curmatura Varoasa si intoarcerea la Balea. Din muchia Laita am coborat initial pe valcelul V din spintecatura Laita pana in caldarea pietroasa N a vf Laita, dar aici am dat de o placa de vant si m-am intors inapoi pe muchie coborand mai departe matematic pe creasta.
pe skiuri pe muchia Laita
valcelul de coborare spre V
varful Laita

🗻La sfarist de ianuarie a fost cupa Calimani la ski de tura. A fost un bun test, mai ales ca obiectivul principal al sezonului 2018 a fost Pierra Menta. Am terminat pe locul 2 la categoria 35-45 ani.

🗻Sezonul a fost in continuare unul plin de cursuri si ture ghidate pe care l-am punctat in timpul liber cu multe mii de metri de denivelare pozitiva.

🗻Am marcat la sfarsit de februarie organizarea primul curs de ski alpinism, nivel avansat. E un curs complex adresat celor care doresc sa dobandeasca un nivel ridicat de autonomie in turele de ski alpinism. Toate atelierele se fac in mediul natural al acestui sport: teren expus, dificil cu conditii de zapada schimbatoare.

invatad tehnica de urcare pe teren expus
tehnici de coarda si tehnica de deplasare pe trasee de alpinism
coborarea in rapel cu skiurile
tehnici de alpinism clasic

🗻Inceputul lui martie e dedicat singurei curse de ski alpinism din Romania : SkiAlpinismRace balea Lac. Ca de obicei Fagarasul ne-a dat de furca, conditiile atat meteo cat si de zapada au fost foarte schimbatoare si de mai multe ori pe parcursul zilelor de dinatea startului parea ca o sa fim nevoiti sa-l amanam. Pana la urma am gasit o ruta foarte sigura chiar si pentru conditiile dificile de pe munte. Cursa a fost castigata confortabil de Andrei Preda, urmat de Rares Manea si Silviu Balan. La fete a castigat Andreea Dan.

Andrei Preda in drumul spre locul I.

🗻Dupa cursa din Balea am fost complet epuizat. Stresul si alergatura permanenta mi-au pus capac si m-am ales cu o raceala zdravana. Aveam sa trag ponoasele acestei raceli pana in ziua cursei de la Pierra Menta.
Drumul lung pana in Franta a fost prilej de pauza si recuperare pentru Nusu, Andrei si mine, toti 3 fiind in convalescenta dupa raceli severe. Totusi in ziua cursei nivelul de energia a fost pozitiv.  Atmosfera a fost incredibila. Asta ne-a dat aripi si putere sa luam startul la cele 4 etape (insumand 100km si 10000mD+). Momentele grele nu au lipsit si au fost generate in primul rand de efortul intens si organismul slabit de gripa. Am fost aproape de obiectivul pe care ni l-a stabilit: sa terminam etapele sub 4h si sa ne clasam la mijlocul clasamentului. Dar lectia principala a fost in primul rand despre vointa. Am tras de noi ca niste caini si nici macar o clipa nu am considerat varianta de a abandona. Vom reveni cu siguranta …

🗻Recuperarea cea mai buna este activa. Zapada, frigul, soarele, crestele si prietenii sunt cel bun remediu.

🗻Am vanat indelung conditii optime pentru un proiect foarte drag mie: traversarea Fagarasului.
Pana la urma un we la sfarsit de aprilie parea ca intruneste toate conditiile. Din pacate de la pranz s-a incalzit foarte mult iar conditiile de zapada au devenit periculoase.
Impreuna cu Andrei Preda am parcurs traseul:
cabana Suru – vf Suru – vf Budislavu – lacul Avrig – caldarea superioara a vaii Avrig – vf Scara – Vf Mazgavu – vf Serbota – caldarea sudica a Negoiului – Vf Negoiu – strunga Doamnei – Lacul Caltun – valea Paltinului – vf Laita – Balea Lac – tunel – valea Capra – Fer Zmeilor – valea Capra – tunel – Balea Lac – Balea Cascada in total 40km si 4100D+ in aprox 13h.

Tura a fost solicitanta si tehnica cu numeroase portiuni de ski pe pante de peste 40* si zapada inghetata precum si multe zone expuse atat de creasta cat si urcari la coltari pe pante de peste 45*. Cea mai inclinata panta pe care am skiat a fost culoarul care coboara de pe vf Serbota sub Custura Saratii spre S, panta 45*-50*.

🗻Tour du Grand Paradis Trofeo Renato Chabod a parut solutia ideala pentru o buna aclimatizare pentru ture de ski alpinism in Alpi, dar foarte repede a devenit un scop in sine.
In echipa cu Janos Torok (Joe) am facut un adevarat tur de forta la ski alpinism in Alpi, in cele 7 zile cat am fost acolo.
Luam startul la Tour du Grand Paradis impreuna cu alte 120 de echipe (240 de atleti). Concursul face parte din Campionatul de Ski Alpinism al ITA. http://www.tourdugrandparadis.it
Datorita vantului puternic altitudinea maxima la care ajunge cursa va fi 3500m si nu 4000m.
Am terminat cursa de 20km si 2100m D+, in 3h08min, la 58min de castigatori (2h,09min), pe locul 65 la general, indeplinind ambele obiective pe care ni le-am propus: sa terminam cursa sub 4h si sa ne situam la jumatatea clasamentului. Echipa a functionat perfect iar concluzia turei este: pacat ca nu suntem mai tineri 😃😜.
Am fost cei mai in varsta Seniori (varsta cumulata a echipei este 99 de ani ) desi in mod normal trebuia sa intram la Master, unde cu timpul pe care l-am realizat am fi intrat pe locul 8.
Din cele 7 zile cat am fost plecati am petrecut pe munte 5 insumand 92km si 9400m D+ de ski alpinism.
Oricum cu siguranta o sa revenim la Tour du Grand Paradis, organizarea excelenta, tura foarte faina si variata iar zona este superba primavara. Se poate pleca pe skiuri din parcare si se poate urca pana pe varf, la fel si la coborare.

🗻Impreuna cu Oana Calina si Vlad Sancraian, am ales pentru ultima tura de ski alpinism din sezon varful Negoiu. A iesit o tura cu de toate, hike, ski de tura, alpinism, steep skiing:
Am parcurs traseul valea Porumbacului – cabana Negoiu – valea Saratii – vf Negoiu Mic – vf Negoiu – valea Laita – Custura Ciobanului (strunga lui Spiess) – valea Saratii – cabana Negoiu aprox 15km 1600mD+, de remarcat e valcelul pe care am coborat in valea Laita, 
Coborarea zilei in stil “firn-ride”:
de la 2500m altitudine (saua dintre vf Negoiu si vf Negoiu Mic ) pana sub cascadele din valea Saratii, in total 1000mD-
duminica 
cabana Negoiu – valea Saratii – Custura Ciobanului sub vf Negoiu Mic – valea Saratii – cabana Negoiu – valea Porumbacului, nici din aceasta tura nu a lipsit segmentul de “partie neagra”. Coborarea zilei numai 850mD-.
🗻Am incheiat sezonul se ski alpinism cu o tura solitara intr-o zona foarte salbatica si greu accesibila:
Valcelul din saua Netedu (E) intrare 50 apoi 45*, 
V Arpasel (N) 35-40* si 
V Arpasel (S) 40-45*, 
Creasta Arpasel – saua Urechilor de Iepure (N) 50* sustinut
Valea Vaiuga
16km 2300m D+ din care ski 1300m D-. A fost astfel cea mai prolifica tura de steep ski din sezon.
Va urma, 
…next season 😉
Don`t copy text!