Balea-Negoiu-Balea, ski pe Strunga Dracului ’21

Ski alpinism, Balea-Negoiu-Balea, o tura pentru sufletul meu.
Zapada incepe sa se stabilizeze, insa pe alocuri mai stau ascunse zone instabile si straturi care inca nu au coeziune. Dar mai ales altfel se simte o astfel de tura atunci cand o faci solitar. Pe langa toate detaliile ce tin ede pregatirea ta fizica, tehnica si mentala e nevoie sa fii atent la planificarea rutei, prognoza meteo, modul in care conditiile de zapada evolueaza si deciziile privind alegerea si adaptarea traseului e nevoie sa fie fara greseala. La dus lucrurile sunt destul de clare, iar conditiile in general sunt bune, traseul fiind predominant pe versanti S sau E. La retragere, fiind amiaza cand ajungi dinou in aceste zone joase expuse la soare si temperaturi ridicate riscul de avalansa este semnificativ mai mare. Ca sa nu ma expun inutil am ales un traseu mai tehnic dar cu mai putine probleme legate de avalansa, urmarind aproape matematic Creasta Principala intre lacul Caltun si varful Laita.

Cireasa de pe tort a fost coborarea de pe strunga Dracului.Fara sa fie conditii perfecte, au fost cele mai rezonabile conditii din ultimii ani. La suprafata zapada a fost destul de grea, o crusta tare sub, iar pe jumatatea inferioara era cursa. Chiar daca Strunga Dracului nu e un culoar lung, avand aprox 120m D-, n-a fost o coborare deloc comoda, cam 6 viraje am reusit, cu mult derapaj intre ele…

Balea – vf Laita – valea Caltunului – portita Caltun – strunga Dracului – ski pe strunga Dracului – portita Caltunului – vf Laitel – Balea Cascada. Tura a fost 2100m D+, 15km (20km cu tot cu coborarea la Cascada), 6h50m roundtrip.
Oh yeah !!!

!#VerticalSport, #SkiAlpinismRo, #SkiAdventure#mountainacademy, #adventureguide

Don`t copy text!