Descriere generala:
Traseul “Directa Surului” urmează creasta nord vestică a vârfului Suru.
Această creastă este cea mai rapidă și directă cale de acces către vârful Suru.
Cel mai bine se poate observa linia traseului din zona monumentului de pe Fruntea Moașei, fiind cea mai vizibila linie din versantul nordic al vârfului Suru.
Fără să fie un traseu dificil din punct de vedere tehnic (neavând pasaje expuse sau abrupte), totuși este un traseu solicitant care pe o distanță relativ scurtă urcă o diferență semnificativă de nivel, de aici dificultatea considerată per ansamblu: mediu către dificil.
Partea vestică a masivului Făgăraș este în general mai domoală cu coame largi și pante ce urca constant.
Vârful Suru este cel care determină o schimbare în caracterul muntelui.
De la vârful Suru spre est caracterul masivului Făgărașul devine alpin.
Creasta nord vestică a vârfului Suru (directa Surului) aduce o perspectivă nouă și inedită asupra abruptului nordic al vârfului Suru.
Spre Vest avem căldarea largă a Găvanului iar spre est versantul nordic abrupt, brăzdat de culoare înclinate și muchii stâncoase al vârfului Suru. Peisajele care pot fi observate de pe acest traseu sunt deosebit de frumoase și spectaculoase.
Traseul este recomandat atât pentru drumeție, alergare montană și în anumite condiții atunci când zăpada este stabilă și pentru ski de tura. Această linie este adeseori folosită pentru ture și antrenamente atât pe zăpadă (în special primavara când zăpadă este stabilă) cat și vara de către sportivi de la clubul Vertical Sport.
Descriere traseu:
Pentru accesul la baza crestei exista o veche poteca păstorească. Muchia NV este bine profilata fiind acoperită de pășune alpina punctată de bolovani. Exista și în aceasta zona un hatas, o poteca firava, care poate fi dezvoltata pana la nivelul unei poteci montane de tip “single track”.
În prezent traseul este nemarcat.
Recomandarea este ca pe acest traseu sa se utilizeze marcajul punct roșu, marcaj care în prezent se termina la cabana Suru.
Exista posibilitatea, într-un proiect ulterior, ca acest marcaj sa fie folosit pentru o poteca care sa continue pe o linie independentă de traseul triunghi rosu, de la cabana Suru pana în firul Văii Gavan și apoi sa fie unit cu varianta “Directa Surului”.
Acces: traseul triunghi roșu pana la “Monument” 1740m.
Imediat după bifurcația din zona monumentului unde traseul triunghi roșu urcă spre sud, către Saua Surului iar traseul marcat cu triunghi albastru urcă spre vârful Moasei către sud vest, facem stânga pe ramura potecii care traversează pe curba de nivel către valea Gavanului. Poteca este largă și clară și adeseori turiștii sunt tentați să urmeze această variantă. În acest punct poteca marcată cu triunghi roșu urcă ușor ascendent pe curba de nivel către sud vest. Noi facem stanga (SE) și traversam către vale.
Ajungem la pârâul care coboară de sub vârful Moașa, îl traversăm și continuam către sud Est printr-o zonă plată în fundul văii Găvanului. Curând ajungem la firul văii Găvanului 1748m, pe care o traversăm, apoi continuăm către est urcând panta susținută care ne conduce pe creasta piciorul lui nord-vestic al vârfului Suru. Altitudinea este 1820m
Creasta este foarte clar profilată având Valea Găvanului către vest (dreapta) și adâncul culoar vestic ce coboară de sub vârful Suru către est (stânga). Continuam matematic pe muchie până la altitudinea de 2060 metri aici creasta începe să-și piardă din profil devenind mai larga.
Urcăm scurt către est sud Est până când prindem un număr de pe care continuam direct spre sud. Urcăm printr-o zonă de pășune alpină punctată cu bolovani. Atingem creasta principală la vest de vârful Suru altitudinea este 2250 metri.
Urcăm pe creasta principală încă aproximativ 150 m spre sud est până când ajungem pe vârful Suru.