E N S A.Ecole Nationale de Ski et d’Alpinisme, 2017

In urma examenului sustinut in 2016 pentru admiterea la cursul de ghid montan international – I F M G A din cei peste 40 de candidati am promovat 12 cele 7 probe (2 tehnica de ski, 2 tehnica pe gheata, 3 tehnica pe stanca). A urmat un stagiu la Balea cu instructori IFMGA si apoi un stagiu la Chamonix in Alpi la ENSA. Am facut numeroase training-uri atat la escalada pe stanca, in teren alpin, stanca, zapada si gheata.
Am studiat si au fost testate tehnici alpine actualizate si optimizate: tehnici de asigurare, tehnici de coarda, tehnica de alpinism si escalada, atat la faleza cat si in teren alpin si la altitudine. Cursurile au fost dublat de cursuri teoretice indoor si workshop-uri la stanca. Training-ul a fost foarte intens atat din punct de vedere fizic cat si tehnic.

Din pacate la unul din training-urile pe ghetar, unde trebuia sa facem tehnici de asigurare dinamica pentru asigurarea capului de coarda in teren inclinat, in urma unei neintelegeri cu colegul de coarda am facut o entorsa foarte urata la genunchi, intr-un accident destul de stupid.

Trebuia sa simulam mai multe caderi in coarda din pozitia de cap de coarda, din regrupare in sezut pe panta inclinata peste 45* de zapada fara asigurare aditionala. Prima data am fost eu cap si conform procedurii trebuia sa facem caderea progresiv: de la alunecare pana la cadere cu soc, tocmai ca sa ne putem calibra tehnica.


Dupa am schimbat rolurile colegul a sarit direct cu soc desi coarda era pusa scurt ca pentru alunecare. Socul caderii s-a dus direct in genunchi. Cand am simtit socul, ca sa nu rup de tot genunchiul am sarit si eu din pozitia de regrupare si apoi am executat oprirea pentru amandoi folosind pioletul. Oprierea cu pioletul a fost f eficienta, caderea fiind minima, 4-5m, dar damage-ul la genunchi a fost sever. Am coborat cu greu de pe ghetar iar a doua zi medicul vazand genunchiul dublu ca dimensiuni a recomandat intreruperea efortului fizic.

A fost un moment foarte dur mai ales ca accidentul asta stupid putea fi evitat destul de usor prin respectarea procedurilor pe care le-am stabilit. Asta e…:(.

Pana la urma am chiar daca a durat mult recuperearea am scapat ieftin, doar cu meniscul ciupit si o inflamatie barosana dar fara ligamente rupte. Dupa mai bine de 5 saptamani de recuperare am revenit iar pe munte.

Don`t copy text!