Fagaras Haute Route-Traversarea Crestei Fagarasului pe Schiuri 2022

Fagaras Haute Route varianta 2.0.

Anul acesta am experimentat o noua varianta a traversarii Fagarasului de la cabana Suru la cabana valea Sambetei.
Timp de 3 zile, pe o distanta totala de 65km si 6100m D+, in echipa cu Vlad, Dorin si Walter am reusit sa parcurgem un traseu de ski-alpinism foarte complex, spectaculos si tehnic:
(1) cabana Suru – lacul Avrig – vf Scara – cabana Negoiu
(2) cabana Negoiu – vf Negoiu – vf Lespezi – Piscul Negru
(3) cabana Capra – fer Zmeilor – vf Arpasul Mare – vf Tarata – vf Vistea Mare – vf Galasescu – valea Sambetei
In mai multe sectoare cheie: zona Negoiu – Lespezi, zona Moldoveanu sau zona vf Galasescu am abordat noi linii comparativ cu variantele parcurse anii trecuti.
A doua etapa a fost radical schimbata prin traversarea peste cele 2 varfuri: Negoiu si Lespezi care ne-au permis sa schiem niste linii memorabile.

Pe langa provocările determinate de terenul alpin, conditiile meteo si mai ales cele de zapada au fost o piatra de incercare.
In special in ziua a 3-a, cu un traseu foarte lung care se desfasoara predominant pe versanti sudici, respectarea unor timpi limita (care sa garanteze conditii sigure de zapada) a insemnat un ritm destul de alert. Oboseala acumulata in zilele precedente complica suplimentar aceasta strategie, insemnand si un efort de vointa suplimentar.

Lucrurile s-ar fi putut simplifica simtitor daca ar fi fost deschisa cabana Podragu. Fara un punct intermediar probabilitatea sa ajungi intr-o zona complicata (vf Galbenele – vf Galasescu ) la o ora nepotrivita creste. De asemenea incepand cu Ferestra Zmeilor si terminand in Ferestra Sambetei, deci practic pe intreaga lungime a zilei, terenul este alpin, cu numeroase zone expuse atat la urcare cat si la coborare.

Tehnica de ski si alpinism, cunoasterea foarte buna a terenului, orientarea, estimari realiste despre conditiile de zapada la diverse momente ale zile, gestionarea efortului pentru mai multe zile, managementul echipei, samd sunt toate variabile ale acestei veritabile ecuatii montane.
Sunt fericit ca am reusit sa ghidez pe acest traseu spectaculos si dificil o echipa foarte bine pregatita, hotarata si entuziasta.
Felicitari echipei !

Multumim celor care ne-au ajutat cu logistica: Ioana (cabana Suru), dna Geta (Conacul Ursului), Tudor !

#FagarasHauteRoute#VerticalSport, #Adventureguide, #MountainAcademy#SkiAlpinismRo, #MountainByExperience#AlpTracks95, #NewGenerationSki#GrizzlySki,#LightBindings#GoPro9, #Xcover, #ArvaEvo5, #GoalZero#LaSportiva, #Norrona, #GrivelGhost, #nootka#TaraLibera

Tagged , , , , ,
Don`t copy text!