Hai Hui prin Fagaras…ski alpinism, Balea – Negoiu

Ziua 1: 
Plecam din CJ marti dimineata. La Balea Lac constat ca am luat focile de la skiurile late dar am noroc cu Catalin Fratila care are o pereche de rezerva. Nu stam pe ganduri si pornim spre caldarea Pietroasa unde dorim sa profitam de frig si sa urcam unul din frumoasele culoare care brazdeaza versantul V al Paltinului.

 

 Zapada e bocna iar skiurile nu lasa aproape nici o urma. Punem skiurile pe rucsac si ne cataram pe primul culoar V de Paltinu. Zapada e tare iar din cand in cand e gheata, curand acesta devine foarte inclinat pana la 70*, iar in general peste 50*. Partea alpina are cam 200m dif de nivel.

 Din cand in cand tancurile ies din nori. Continuam spre vf Iezerul Caprei, lacul Capra, vf Capra si coboram pe valea Vaiuga pana in firul vaii Balea. Ne retragem odata cu seara la cabana.

Ziua 2:
Fara prea mare speranta datorita ninsorii marunte si dese pornim spre vf.Negoiu. Urcam prin ceata prin caldarea Pietroasa spre creasta Principala. Zapada e inca tare si folosim pioletul sa ne cataram pe panta foarte inclinata.

De pe varful Laita coboram pe piciorul lui estic spre valea Paltinului pe unde ocolim pe skiuri varful Laitel.

 Urcam pe valea Caltunului pana la refugiu si apoi mai sus spre portita Caltunului.

 Avalanse destul de mari au brazdat versantii sudici zilele trecute.

 Odata cu altitudinea se indesesc si norii…

 Vantul mai rareste perdeaua de nori si crestele se itesc din ceata…

 Din portita Caltunului urcam pe sub stanci pana in cresta intr-o mica sa inainte de saua Doamnei.

 Aici zapada e buna versantul fiind inca in umbra

 Ultimii pasi spre creasta

 Deja e destul de cald si zapada a prins sa se inmoaie mai ales pe
versantul sudic al crestei. pe nord zapada e foarte mare si sunt multe
cornise…Intrucat deliberat nu am luat coarda mergem cu mare atentie, traversand pe sub stanci si ocolind zonele prea dificile sau unde sunt cornise.

Dupa cateva traversee destul de expuse intersectam piciorul care urca pe varful dintre strungi. De aici tinem matematic creasta pana pe varful Negoiu unde ajungem la pranz. Dupa o scurta pauza coboram pe ac drum.

Zapada s-a inmuiat si mai mult iar urmele se rup si noi ne afundam aproape la fiecare pas. Exista riscul de avalansa dar mergand deasupra zonelor incarcate cu zapada macar nu riscam sa fim surprinsi de deasupra…

Ajugem iar in sa si trecem pe versantul umbrit din nord

un scurt moment de senin

pastram distanta intre noi pentru ca zapada deja s-a mai inmuiat si pe nord

Vizibilitatea ne permite sa schiem in viteza pe valea Caltunului spre intersectia cu valea Paltinului

Urcusul spre vf Laita e f lung, peste 500m dif de nivel si oboseala acumulata se face simtita.
Ajungem seara in jur de 18, la Balea lac. Dupa mai putin de 30min incepe o ninsoare serioasa cu tunete si fulgere…Ne simtim tare bine, obositi dar la adapostul cabanei.

Ziua3:
O dedicam unui antrenament de ski-alpinism. Desi dimineata ne intampina mohorata si fara vizibilitate inainte de pranz s-a luminat suficient incat sa incercam ceva mai interesant. Urcam in curmatura Gemanului din valea balea si traversam in valea Doamnei. E cald si fata de zilele precedente zapada s-a inmuiat si e grea.

  Oricum ne vedem de treaba…

 Sprea seara frigul aspreste zapada si apare o crusta pacatoasa care ne face zile fripte la coborare. Adunam intr-o zi peste 2000m dif de nivel la urcare asa ca suntem din noua obositi si multumiti.

Ziua4:
O dedicam unui eveniment de freeride.CNF 2013 http://freeridetransylvania.ro/.
Urcam cu tot echipamentul necesar unei eventuale salvari sub pragurile de sub creasta si speram ca nu o sa fie nevoie de noi. Azi e bine mai frig decat ieri asa incat batem maruntel din buze fiind imbracati destul de subtire.

 Lumea urca spre startul care s-a dat in zona de la steag.

 de aici nu se vede chiar tot dar oricum ne dam seama din reactia publicului despre ceea ce se intampla

 Anual acesta sunt peste 100 de participanti inscrisi, iar datorita punctelor care se pot acumula pentru calificarea la Freeride world cup s-au adunat riders din intraga lume…

  Vedem cateva evolutii care netaie respiratia: castigatorul

 Cu toate hainele pe noi asteptam cu stoicism finalul competitiei…

        Dupa masa coboram pe valea Balea visand deja la o noua tura, pe saptamana viitoare…va urma

Don`t copy text!