Ski de tura pe Muchia Tataru

De la vest la est muntii Fagaras au nu mai putin de 30 de muchii sau coame nordice foarte clar profilate si de mari dimensiuni (in jur de 10-15km lungime). Cateva caracteristici definitorii sunt profilul inalt, vaile foarte adanci si faptul ca baza acestor muchii este ingusta. Acesti parametrii dau caracterul expus si semet al muchiilor nordice ale Fagarasului.

La acestea se adauga un numar semnificativ de ramificatii si alte creste secundare.Toate acestea ofera posibilitati namarginite pentru trasee de ski de tura, ski alpinism sau ski off piste. Ti-ar trebui practic o viata dedicata exclusiv explorarii pentru a parcurge cele mai importante linii posibile.

Duminica 20 martie, am facut o tura pe una din crestele nordice mai putin cunoscute si frecventate, aflata in zona Suru: muchia Tataru. Creasta este foarte bine profilata, la urcare din valea Moasei pana pe varful Tataru 1890m, in aprox 9km diferenta de nivel este 1500m D+. In echipa cu Oana Calina, Adriana Cxi si Vlad Sancraian, toti de la Vertical Sport, am pornit din valea Moasei, de la altitudinea 580m si am parcurs muchia Tataru intr-o tura de recunoastere, pana sub varful Tataru, la altitudinea de 1730m.

Zona este foarte salbatica, iar perspectiva pe care o aduce atat zonei Suru spre est cat si catre muntele lui Schiau spre vest este exceptionala. Tura noastra a adunat 16,5km si 1350m D+.

Traseul este in intregime skiabil, noi parcurgandu-l atat la urcare cat si la coborare exclusiv pe skiuri. E nevoie de o conditie fizica foarte buna, de experienta la ski off piste dar si de o orientare foarte buna pentru parcurgerea acestui traseu.#VerticalSport, #Adventureguide, #MountainAcademy#SkiAlpinismRo, #MountainByExperience

Tagged , , ,
Don`t copy text!