Muchia Tunsului – Ski alpinism

Muchiile nordice ale Fagarasului sunt un capitol deosebit din viata mea de montaniard, iar muchia Tunsului iarna e unul din traseele mele preferate. Aceasta muchie nordica se termina pe varful Negoiu Mic si este una din cele mai lungi si complicate dintre muchiile nordice fagarasene.
Totusi doar rar sunt conditii pentru o tura de ski-alpinism pe muchia Tunsului (muchia Saratii).

Sambata, 19 martie, a fost una din acele zile exceptionale: zapada de sus pana jos, iar in partea inalta zapada stabila. Am parcurs muchia pe schiuri din valea Porumbacului, pe piciorul Saratii, de la altitudinea de 650m pana pe varful Ferastraul 2230m si in continuare la coltari pana pe varful Burianul Mare 2370m, in echipa cu Vlad si Andrei, ambii de la Vertical Sport.
De pe varful Burianul Mic 2306m pana pe vf Burianul Mare 2370m a fost sectorul cel mai tehnic al turei. Desi au fost cateva zone cu cornise (dar de mici dimensiuni), in special spre est, deplasarea a fost mai degraba fizica datorita zapezii neconsolidate.
Datorita ninsorii si a vizibilitatii scazute, dar si a orei tarzii (ora 17), am decis sa ne retragem de pe varful Burianul Mare 2370m, pe acelasi traseu parcurs la urcare. Ne-am retras tot la coltari pana la nord de varful Burianul Mic de unde am coborat pe skiuri, cu o scurta intrerupere inainte de vf Ferastraului unde a tb sa facem o scurta urcare “la bocanc”.

De pe vf Ferastraului am schiat neintrerupt pana aproape de firul vaii Porumbacului, unde zapada topita peste zi nu ne-a mai permis deplasarea pe skiuri. Traseul este intr-o zona foarte salbatica in care se simte din plin senzatia de “remote”. Pe partea inferioara e nevoie de o orientare foarte buna, datorita lastarisului ramas in urma defrisarilor.Urcarea a durat 7h iar retragerea pe skiuri in jur de 1,5h. Am adunat 21km cu 1940m D+.
Scopul turei era de recunoastere, dar am decis sa “impingem” cat mai sus ne permit conditiile.A fost o tura foarte solicitanta dpdv fizic, intr-un teren alpin complex, in care am intalnit aproape toate tipuri de zapada de la noi: pulver, tabla, acumulari, cornise si placi de vant, crusta si zapada topita.
Felicitari colegilor de echipa pentru efort si rezilienta !
Pentru mine a fost o schimbare de “aer” si perspectiva binevenita. Va urma

#VerticalSport, #Adventureguide, #MountainAcademy#SkiAlpinismRo, #MountainByExperience#AlpTracks95, #NewGenerationSki#GrizzlySki,#LightBindings#TaraLibera

Tagged , , , ,
Don`t copy text!