Schi pe versantul nordic al Pietrosului Rodnei

La mijloc de mai am reusit o tura foarte interesanta, cu spirit “Vertical”, in zona alpina a Varfului Pietrosul din muntii Rodnei, in echipa cu Vlad Sancraian.
Am urcat prin caldarea Zanoaga Mare pe versantul nordic al Vf. Pietrosul. Am ales un culoar fain si direct (45* inclinatie medie) ce urca la vest de varf. Am beneficiat de un val de frig si vreme buna care a traversat nordul tarii, astfel ca am urcat rapid la coltari si piolet. Zapada a fost tare si pe alocuri panta era acoperita de o crusta care se spargea la contactul cu coltarii.

De pe varf am schiat initial spre sud, pe Fata Pietrosului, pe un culoar care e mai clar profilat ceva mai jos de varf, zapada fiind inca prea inghetata pe versantul nordic. In sud insa am prins conditii de zapada si o atmosfera mai primavaratice. Linia a fost faina cu cateva pasaje mai inclinate in jur de 45*. Zapada usor inmuiata la suprafata a facut sa nu para asa expus chiar daca linia serpuia printre praguri de stanca si bolovani. Am schiat pana cand vegetatia a inceput sa devina mai densa.

Ajunsi iarasi in creasta am ales pentru coborare o varianta mai insorita a culoarului pe care am urcat, valcelul de urcare ramanand in umbra nefiind practicabil. Dupa o scurta descatarare am ajuns la intrare. A fost o coborare cu ceva emotii datorita crustei de suprafata care alterna cu portiuni de zapada tare, inclinatia liniei de coborare nelasand loc de eroare.

A iesit o tura memorabila, intr-un decor alpin foarte salbatic si cu foarte mult potential 🤩✌️
Au iesit 1560mD+, 16km cu doua linii frumoase si foarte serioase.
“Asa s-a calit otelul” 💪🤙

#VerticalSport

#adventureguide

#mountainacademy, #mountainbyexperience

#wildpurenature

#Rodnei, #Pietrosul

#RezervatiaNaturalaPietrosulRodnei

#FreeSki, #SkiAlpinismRo

#taraLibera

Don`t copy text!