Ski – OUT of RED Zone

Uneori anumite zone montane devin impracticabile si chiar periculoase. We trecut a fost exact acest gen de situatie cand a nins masiv in Fagaras, pe alocuri cu reprize de vant puternic si temperaturi foarte scazute.

Nu e o surpriza faptul ca s-au produs mai multe avalanse si doar norocul a facut ca unele din acestea sa nu aiba consecinte catastrofale. (atat pe valea Capra cat si la Balea Lac)
In paranteza fie spus era predictibil faptul ca se vor produce avalanse, versantii si altitudinea la care acestea sunt mai probabile.
Totusi zona de declansare si rulare poate fi doar aproximata, ramane deci o doza foarte mare de impredictibilitate. Cel mai sanatos in astfel de situatii e sa eviti astfel de zone.

Drept urmare la cursul de ski off piste si avalansa am ramas la Balea Cascada, la o altitudine mult mai joasa 1234m, sub limita padurii unde riscul a fost mult minimizat. Dar trebuie atentie chiar si aici pentru ca sunt destule culoare sau vai care coboara din zona inalta si unde in continuare exista risc de avalansa.

Cunoasterea zonei in detaliu este esentiala pentru a face ture in conditii de siguranta. Altitudinea mai joasa a Fagarasului are destule astfel de zone unde se regasesc rute sigure, rute relativ ok (in anumite conditii) si zone care trebuie evitate cu orice pret.
Dar pana la urma o cadere masiva de zapada, de peste 120cm este si o oportunitate, de care am profitat la maxim.
#BeSafeHaveFun a fost deviza noastra in weekend.
!#mountainacademy#mountainbyexperience, #adventureguide

Don`t copy text!