Antrenament la Balea, SNOW & ICE

 

In sfarsit o rabufnire de orgoliu a iernii.
Dupa ce a nins aprox 15cm, vantul a desvarsit lucrarea inghesuind totul prin culoare si vai.
Insuficient pentru ski dar destul pentru scarmanat cu pioletii si coltarii…
Sambata la ora 7,30 incepem sa urcam de la Balea Cascada. Putina zapada ninsa zilele trecute mai mult ne incurca acoperind superficial pietrele alunecoase de pe malul raului. Seceta e atat de mare incat in unele zone raul ce coboara de la Balea Lac dispare efectiv lasand albia secata…De la cascada urcam pe culoarul ingust spre Transfagarasan.

De la jumatatea culoarului ne punem coltarii din cauza ghetii formate…

Pe vale ne oprim pret de cateva ore la o frumoasa cascada de gheata…

Are mai multe variante si ne bucuram de miscare.

Radu in actiune…

Nice…Ice

Calin si Radu

  Continuam spre Balea Lac, in apropiere de caldarea Balea, un jandarm ne interpeleaza si ne intreaba ce cautam pe acolo, ca traseele sunt inchise pe timp de iarna?! Urmeaza o discutie in care eu am fost extrem de agasat de atitudinea lui si absurdul argumentelor pe care le-a folosit. Dar, ca si concluzie nu exista nici o baza legala pentru astfel de interpelari. Oricum exista si reversul monedei in sensul ca o multime de “turisti” fara minte, experienta si echipament se aventureaza pe munte in conditii de iarna punandu-si viata in pericol. Problema e ca nu se face nici un fel de diferenta intre acestia si persoanele avizate care merg pe munte, deci nu va asteptati sa fiti tratati diferentiat.
Sfatul meu e sa fiti politicosi si sa explicati cu argumente ca stiti ce faceti si mai ales sa fiti echipati si pregatiti pentru turele pe care doriti sa le faceti.
In fine dupa ce lasam o parte din bagaje la Balea ac, ne sincronizam si cu Horia care a venit dinspre BV si a urcat apoi cu cabina, si plecam spre Turnul Paltinului unde vrem sa urcam un culoar.

FILMUL


Asta e culoarul pe care l-am urcat impreuna cu Radu cu aprox 1 luna in urma, acum e semnificativ mai multa zapada. Noi alegem un culoar spre dreapta, care e mai scurt dar mai abrupt.

  La intrare zapada e foarte mare si destul de instabila, mai ales datorita placilor formate dupa vantul care a batut zilele trecute. Pana aici inclinatia a fost de 45-50* cu 2 saritori mai verticale.

  Scapam de zapada mare intrand pe un alt culoar abrupt cam 70-75* cu destul de multa iarba in care pioletii prind la fix.

Dupa 150m panta scade din inclinatie devenind un camp cu zapada viscolita inclinat la 40* care iese putin est e Turnul Paltinului.

Incet, incet ceata pune stapanire pe munte…odata cu lasarea serii ajungem peste vf.Paltinu inapoi la Balea Lac

  Toata noaptea nige marunt si viscolit. Initial aveam un plan mai ambitios pentru duminica dar dimineata e ceata deasa si viscoleste in continuare. Pana la urma eu si Radu decidem sa nu plecam fara sa ne miscam deloc…Drept urmare facem muchia Balii pe ceata si o ninsoare marunta. Calin si Horia coboara cu cabina grabindu-se spre Timisoara. La Balea Cascada ploua cu galeata. La noi ninge marunt si bate vantul insa e destul de cald…Mergem concomitent si partea tehnica a muchiei pana dupa cele doua Gemene facem cam 1h.

Inanite de piscul Balii…

Dupa Gemene pornim spre vest pe un picior care coboara spre valea Doamnei. Din cauza cetii mergem prea mult spre sud-vest si nimerim pe o fata foarte inclinata si expusa. Continuam sa descataram versantul inclinat pana la 70-75* pana cand acesta se rupe vertical iar dedesupt sunt pereti de 15-20m… In rarele reprize de vizibilitate oferite de vant vedem culoarul corect pe care trebuia sa coboram. urcam inapoi in creasta si coboram de data asta in vizibilitate mult mai buna pe drumul corect. Toata povestea asta ne-a luat la fel de mult ca si traseul in sine aprox 1h. Coboram fara alte emotii in valea Doamnei dupa care trecem pe poteca turistica inapoi spre Balea Lac. Dupa ce adunam ce lucruri mai avem la Lac coboram pe jos spre Balea Cascada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don`t copy text!