Traversare Suru – Balea, ski alpinism ’21

Cu siguranta una din cele mai solicitante si tehnice ture de ski alpinism facute in Romania de o echipa mixta (Mara Voicu, Dobos Annamária si subsemnatul) a fost reusita sambata:cabana Suru – vf Suru – vf Budislavu – lacul Avrig – valea Avrigului – vf Scara – Vf Mazgavu – vf Serbota – caldarea sudica a Negoiului – strunga Doamnei – Lacul Caltun – valea Paltinului – vf Laita – Balea Lac, in total 27km si 3000mD+, in aprox 12h
Sambata, am pornit din cabana Suru la 5,30 AM, in jurul orei 12 eram in zona vf. Negoiu,iar la ora 17 am ajuns la Balea Lac. Daca dimineata conditiile de zapada au fost perfecte, dupa pranz vremea s-a incalzit foarte mult, iar zapada e devenit moale si instabila. Numeroase avalanse au putut fi observate pe parcurs. Dimineata de duminica la ora 5,30 AM am incercat sa continuam parcursul catre valea Sambetei dar temperatura pozitiva din timpul noptii nu a consolidat deloc stratul de zapada, acesta ramanand in multe zone, in special pe versantii Sudici, instabil.
Drept urmare am decis sa nu riscam si ne-am retras din Balea.Tura a fost solicitanta si foarte tehnica cu portiuni de ski pe pante de peste 40*, cu zapada de toate felurile, de la zapada inghetata, crusta, pana la zapada grea si apoasa. Au fost traversate zone expuse atat de creasta cat si urcari la coltari pe pante de peste 45*. Cea mai inclinata panta pe care am skiat a fost culoarul care coboara de pe Serbota, panta 45*. 99,9% din tura am facut-o pe zapada.
Deplasarea s-a facut in proportie de 90% pe schiuri si toate coborarile au fost facute tot pe skiuri.
Felicitari colegelor de la echipa Vertical Sport care au dat dovada de calitati tehnice foarte bune, mult curaj si rezistenta !

Don`t copy text!