Tour d’Alps: Domes de Miage et Grand Paradis

E UTMB dar intre 2 ture de alergare, impreuna cu Andrei vrem sa facem o tura rapida spre Domes de Miage. Din Les Contamines urcam destul de rapid pana la Refuge des Conscrits, 2606m. Aprox 3h. Aici prindem primele raze de soare. Profitam de ocazie si facem o pauza pentru un mic dejun simplu: cate 1 sandwich din rucsac. Apoi traversam lunga morena si apoi intram pe ghetarul framantat la aceasta data. Ajungem aproape de Col du Miage dar crevasele sunt larg cascate iar zapada e deja prea moale. Suntem nevoiti sa facem lungi ocoluri pentru a trece de unele crevase mai mari. Oricum din start scopul era sa facem o tura pe ghetar stiind ca exista o mare probabilitate ca ghetarul sa fie impasabil mai ales daca nu pleci la prima ora din refugiu. Ne intoarcem de la aprox 3400m. Pe coborare ne fura activitatile din ultimele zile (alergarea montana) si alergam in bocanci si cu rucsacii in spate pana la parcare ;)…

Ziua urmatoare, in ciuda prognozei pesimiste si a ploii marunte trecem tunelul si ne indreptam spre Grand Paradiso. Ne echipam light (ca sa putem si alerga) si urcam rapid, fiind aclimatizati, catre refugiul Chabod.
Dupa refugiu vreme e din ce in ce mai nasoala. De la 3400m incepe sa ninga, dar e inca vizibilitate buna. Trecem de intersectia cu ruta normala si ajungem pe creasta. Aici viscolul ne ia in primire. Nu se mai vede nici o urma si e dificil de navigat iar vantul opune din ce in ce mai multa rezistenta. Pentru siguranta decidem ca e mai bine sa renuntam. Coboram pe ruta normala la Vittorio Emmanuelle si apoi in alergare pe traseul ce traverseaza mai jos de limita zapezii catre Chabod.

Don`t copy text!