Tura in Alpi, Mont Blanc du Tacul si Mount Maudit

In primava lui 2006 am facut o tura in Alpi la Chamonix. Am urcat pentru aclimatizare la Aiguille du Midi, am pus cortul pe ghetar si am facut cateva plimbari prin zona ca sa ne obisnuim cu atmosfera si altitudinea. Echipa a fost: Oana, Adi V, Dan si Claudiu. Am urcat apoi de unde am pus cortul, Col du Midi 3535 m, col care desparte Aguille du Midi de Mont Blanc du Tacul (4248 m). De pe ghetar începe urcușul pe versantul de Nord-Vest al Mont Blanc du Tacul, o porțiunea de urcare care devine în curând abruptă (45° grade) și puțin complicată de prezența multor crevase si seracuri de mari dimensiuni. Trebuie sa trecem de seracul uriaș care ne bareaza calea și apoi traseul ajunge pe umărul Taculului. Mergem spre Est continuăm pe creasta care devine ceva mai abrupta (45 de grade) mai întâi pe gheață și apoi o ultima portiune de catarat mai abrupt, pe stânci și gheață si suntem pe varful Mont Blanc du Tacul.
A doua zi a urmat o tentativa de mers pe Mont Blanc dar vantul puternic si frigul intens, practic e inceput de mai, ne-au intors din drum inainte de Mont Maudit.

A 4-a zi probabil oboseala si dormitul in cort in frig si-au spus cuvantul, astfel dimineata pentru o noua tentativa la apel a raspuns doar Oana, foarte dornica sa urce pe Mont Blanc. Din pacate datorita unei probleme digestive a durerilor acute de stomac e nevoita sa renunte la scurt timp dupa plecare si ne intoarcem la cort.
Decid totusi sa merg de unul singur si pornesc odata cu zorii zilei spre Mont Blanc.
Pana Col du Maudit treaba merge fara probleme pe zapada e inghetata beton. Cum timpul e destul de tarziu deja e trecut de ora 11, un calcul sumar ma face sa-mi dau seama ca voi ajunge inapoi destul de tarziu. Urc pe muchia NV , AD, 50*, depasind niste mici zone stancoase apoi doar firn betonat pana pe varf. Se vede de aici drumul lung care continua pana pe Mont Blanc. Mont Maudit are 4465, deci am facut oricum o tura interesanta. Dupa pranz ajung inapoi la corturi, si cum lumea e nerabdatoare sa coboram strangem corturile si o luam incept inapoi spre Aiguille du Midi ca sa prindem cabina spre Chamonix.

Don`t copy text!